2010/03/26

Nappali takarítása

Ha már lakberendezésben profik vagyunk, akkor említsünk néhány szót a szobák karbantartásáról, ebben az esetben a nappalik szakszerű takarításáról!

A nappali takarítása a legfontosabb, itt fogadjuk a vendégeket ha jönnek, ebben a helységben vagyunk a legtöbbet (ha csak nem szeretjük átaludni az egész napot), tehát fontos, hogy a család és az ismerősök egyaránt jól érezzék magukat ezen a helyen.

A takarítás természetesen nem a legszórakoztatóbb elfoglaltság, de szükség van rá hetente minimum egyszer, és ha végeztünk akkor ügyeljünk rá, hogy ne koszoljuk hamar össze. Hol érdemes kezdeni a takarítást? Először a bútorok takarításával (persze ez most nem nagytakarítás, hanem csak kívülről), mert a por amit letörlünk úgyis a földre hull utána. A bútorok takarítása még egyszerű, csupán annyit kell megemlíteni, hogy ha fából van a bútor, akkor lehetőleg minél jobban csavarjuk ki a rongyot, mert ha túl sok víz kerül a fára, akkor idővel megpúposodik, vagy szétreped bizonyos helyeken, a bútorok többi típusát bárhogy tisztíthatjuk.

A bútorok közé tartozik természetesen az ülőgarnitúra is, amelyek tisztítása külön problémát okozhat, különösen ha bőrből van. Az ülőgarnitúra többségére érdemes külön tisztítószert venni, különben nem tudjuk teljesen letakarítani róla a koszt, és az is lehet hogy a saját módszerekkel még kárt is tehetünk benne.

nappali

A szőnyegtisztítás szintén egy komplikáltabb feladat, porszívózni hetente kell, azonban havonta érdemes egyszer kisikálni, ellenben hamar elveszti eredeti színét, és beszürkül, szóval fontos időt fordítani rá, havonta egyszer nem vészes annyira. HA kutya van a házban akkor különösen nehéz a helyzet, ugyanis nincs az a porszívó, ami kiszedi a szőrszálakat a szőnyegből, szóval ide a nyers erő kell, egy kefével ki kell sikálnunk (mármint nem a kutyát).

A TV, meg házimozi tisztítása nem olyan nagy probléma, csupán portörlés, és szintén nagyon minimálisan vizes ronggyal áttörölni (a TV képernyőjének tisztításához a Pronto-t ajánlanám és egy száraz rongyot).

Végül elérkeztünk a padló takarításhoz, a parkettát nyílván hosszabb munka, mert azt még fel is kell mosni, de nem para, sokkal jobban mutat egy csillogó parketta, mint egy padlószőnyeg. Parkettához seprűt vagy porszívót ajánlok, bár inkább ma már az utóbbit, míg padlószőnyeghez csak a porszívót. És még egy fontos dolog: mint a cikk közepén a bútoroknál azt mondtam (azaz írtam), a fára kevés víz kerülhet, tehát a felmosó rongyot gondosan csavarjuk ki, mielőtt használnánk a parkettán.

2010/03/23

Medence építés közeleg!

Közeleg a medence szezon, aki szeretne otthonába egy jó medencét, amiben majd nyáron úszkálhat, annak ideje cselekedni, mert egy medence megépítése nem a legrövidebb folyamat. A medence építésnek rengeteg módja és típusa van, de természetesen az se mindegy, hogy milyen a környezete, így a kertépítésre is ügyelni kell, borzalmas mi? :)

medence_kertbe

Felfújható medence? Beépített medence? Melyik a jobb? Hát ha konkrétan úszni, és nem csak lebegni akarunk a medence felszínén, akkor az utóbbi a megoldás, amely tetszőleges mélységű lehet, a felfújható medence viszont praktikusabb akkor, ha majd ősszel el kell rakni. A beépített medence sajnos több problémával rendelkezik, ha azt akarjuk hogy tiszta maradjon, minden este le kell fedni, és rendszeresen kell takarítani, döntsetek mihamarabb, hogy nektek melyik a szimpatikusabb medence, és kezdjetek bele az építkezésbe ;)