2011/06/07

Építsünk kertet! A kertépítés művészete

A keres házak nagy előnye kétségtelenül a hozzájuk tartozó kisebb vagy nagyobb zöld terület, kert. A kerttel sok mindent lehet kezdeni – vethetünk bele haszonnövényeket, zöldséget, gyümölcsöt, csinálhatunk virágágyásokat… De a valódi kertépítés ennél jóval nagyobb szakértelmet és összetettebb munkát igényel.kertepites
A szakszerű kertépítés nem csupán abból áll, hogy “ide egy kis pirosat, oda valami nagy zöld lombút” ültetünk, hanem tájékozódunk az adott növények tulajdonságairól (mérgező, évelő, örökzöld, bírja-e az éghajlatot), igényeiről (táptalaj, vízfelvétel, gondozás), egymáshoz való viszonyáról is (agresszív szaporodásával elfojtja-e a többit), nyílási/termési periódusairól, és ennek megfelelően tervezzük meg, mi hova kerüljön, illetve milyen mennyiségben.
Csodálatos zöldövezeteket lehet alkotni akár pár négyzetméteren is, ha hozzáértéssel csináljuk.
A kertépítés persze önmagában egy dolog – mit sem ér, ha később a gondozásra nem fordítunk elég figyelmet. A legtöbben ott bukják el az egészet, hogy a kertfenntartás, a növények ápolását figyelmen kívül hagyják; az öntözés még csak-csak megoldott, de a gyepszellőztetést, trágyázást, nyírást, metszést, stb. nem végzik el, így a gondosan megtervezett és kivitelezett kert végül megcsúnyul, elsorvad.