2009/08/13

Parketták, lépcsők - csak fából készültet használjunk!

A mai napig van néhány olyan alkotóeleme a lakásnak és magának a lakberendezésnek, ami kizárólag természetes anyagokból mutat jól, különben idegen, rideg és oda nem illő hatásuk lenne. Az egyik ilyen a lépcső - bár ennek kültéri változatainál nem feltétlen a fa a legjobb megoldás, azonban például egy lakásban, a galériára vezető utat nemigen tudnám elképzelni fém, vagy beton lépcsővel, sokkal inkább egy szép, pácolt tölgyfából készült lépcsősort már igen.




A szabadban lévő lépcsőknél arra kell ügyelni, hogy lehetőleg ne az ereszcsatorna alá legyenek építve, hiszen az ember az ajtónyitáskor nemigen szereti, ha egy jókora adag víz zúdul a nyakába - de szerintem nem sok ember van, aki az ereszcsatornák alá építteti - tervezi lépcsőjét...

A fa alapú termékekhez visszakanyarodva a másik fontos alkotóeleme a lakásnak a parketta és szalagparketta, ami már eleve nem is mutatna jól, ha nem fából készülne. Persze van műanyag parketta, ami viszont nem az igazi, mert bár biztos nem engedi át az alulról érkező nedvességet, viszont emellett nem is szellőzik. Persze, ha van a lakásban egy hangulatos, nyitott kandalló, az némileg száríthatja a párás területeket, de a kandalló leginkább télen van használatban, nyáron legfeljebb dekorációs célokat szolgál, persze akkor is lehet mellette üldögélni a hintaszékben egy pipával és egy könyvvel a kezünkben. Ráadásul ott van a bioethanol kandalló is, ami egyszerűségével egy modern lakásban is rendkívül jól mutathat.



Persze, mielőtt kandallónkat beüzemeljük, vizsgáljuk meg parkettánk állapotát is!

Kreatív és természetes design kizárólag fából

Mostanság a lakberendezési tárgyak közül talán ez a sorozat fogott meg a leginkább, bár ez már jóval több, mint lakberendezés - ugyanis a természet és a művészet kitűnő, harmonikus elegyet képez a kompozíciókban. Amint látható, a kombinációk száma végtelen.

2009/08/11

Nagymamáink egyedi konyhabútorai a belsőépítész kreatív szemével

Körülbelül harminc évvel ezelőttig a képen látható konyhaszekrények voltak a leginkább elterjedve, ki ne látott volna hasonlót a nagyi kiskonyhájában?



Ebből a típusból is számtalan variáció létezett - én legtöbbször halványzöld és fehér színben láttam ilyen konyhabútorokat - melyek némileg ódon hangulatot nyújtanak, a zöld szín mondhatni kissé patinás.

Ezeket a szekrényeket amúgy szerintem rendkívül jól lehet aktualizálni a mai kor követelményei és stílusbeli, valamint funkcionális elvárásai számára is, némi átalakítással, belsőépítészi és bútorkészítői fantáziával kitűnően be lehet illeszteni egy modern konyhába, hiszen a formájuk általában olyan, ami szinte bármilyen polchoz, ülőgarnitúrákhoz jól illeszkedik. Egy belsőépítész pedig alapvetően jó rálátással rendelkezik ahhoz, hogy az összeállítás valóban jól is sikerüljön.
Persze nyilván nem a nappaliba való ülőgarnitúrák mellé tesszük a patinás konyhaszekrényt, bár akár erre is van lehetőség, hiszen végül is minden csak kreativitás kérdése, a hagyományos ülőgarnitúrák mellé sok mindent el tudnék képzelni.

Ha az ember például egy minimalbútor készítése mellett dönt, abban az esetben akár jó alapanyag is lehet egy ilyen régi konyhaszekrény, amit véleményem szerint nem csak a konyhában lehet jól felhasználni. Néhánynál például nagyon jó kis fiókok vannak, melyeket a minimálbútoroknál is jól lehet hasznosítani.

Ha viszont kifejezetten a konyhánál maradunk, érdemes fontolóra venni a helyiség eredeti tartozékait is - ilyen például a mosdótál, a csaptelep - de akár a tapéta mintája is meghatározó lehet. Persze, ezeket nem ördöngősség cserélni, főleg, ha már felújítás folyik a konyhában, legalábbis egy csaptelepet szerintem könnyebben lehet a bútorhoz igazítani, mint fordított esetben.

De ilyen, a hangulatot is meghatározó tárgy maga a tokos redőny is, amiből a vakolható redőnyt már nehezebb lehet utólag beépíteni, mivel már az építkezés során ki kell hagyni számára a helyet (még mielőtt a külső vakolat elkészül).

Egy kis ízelítő a konyhabútorok világából

Az alábbi slideshow egy Greentea Design név alatt futó konyhabútor-családot mutat be, szerintem elég szép, nívós és természetes is egyben. Elfogadnám, sőt, ha lenne rá időm és mellé némi műszaki érzékem, legszívesebben megcsinálnám a konyhánkba...