2010/07/05

Sport a lakásban – szobabicikli és társai

A lakberendezéshez nemcsak a bútorok és kiegészítők, drapériák tartoznak, hanem minden egyéb használati és dísztárgy is – beleértve a különféleszobabicikli szobai fitneszgépeket, sportberendezéseket az egyszerű súlyzótól a szobakerékpáron át egészen a bonyolult, több izomcsoportot fejlesztő elliptikus trénerekig.

Akiknek van lehetősége különálló konditermet/kondiszobát berendezniük, azoknak egyszerű megoldani a dolgot, de akiknek nincs külön helyiségük ilyen célra, okozhat némi fejtörést egy futópad vagy egy szobabicikli elhelyezése.

A szobabicikli elhelyezésénél először azt kell eldönteni, hogy a tárolási hely ugyanaz lesz-e, mint a használati hely. A szobabiciklizéshez ugyanis kell némi tér ahhoz, hogy jól érezze magát közben az ember, de a nappali közepén nem mutat túl jól egy szobakerékpár, amikor vendégek jönnek…
Ha tudjuk, célszerű a sarokba tenni, ahonnan könnyen arrébb mozdítható az eszköz annyira, hogy felülhessünk rá, de létezik összecsukhatós változat is, amelyiket akár az asztal alá is betolhatjuk.

A nagyobb kondigépekkel már más a helyzet. Ezeknek súlya és fix, nagy formája van, nem lehet összehajtogatni vagy arrébb húzgálni, mint a szobabiciklit. Így az ilyen sporteszközöket vagy a hálószobába vagy a nappali direkt e célra kialakított részébe, esetleg térelválasztóval elkülönítve érdemes elhelyezni.