2009/08/04

Matrac, csillár és házimozi állvány: mi a közös bennük?

Elsőre értelmetlennek tűnhet a cím, azonban mindenkit biztosíthatok róla, hogy nem az. Ugyanis ami mindet összeköti, a stílus, illetve a tér, a szoba, ahol el lesznek helyezve, illetve használatra kerülnek. Magyarul a belsőépítészeti tervezés és a megfelelő elhelyezés. Lehet, nevezhetnénk "bútorergonómiának" is.

Talán az első fontos kritérium a szín, és a forma - egy élénksárga matrac nem biztos, hogy jól mutat a fehér fal és fehér csillár mellett, viszont egy mediterrán design kialakítása esetén már sokkal inkább elfogadható az élénk színvilág.

A matracoknál mondjuk az elsődleges szempont funkcionális, vagyis mindenképp egy egészséges, kényelmes matrac lesz az, ami jól fogja szolgálni testünket a mély álmok közben, a házimozi állványok esetében szintén hasonló a helyzet, ugyanis ki akar nyújtózkodni filmnézés közben? Persze, ha valami wellness-gyakorlatról, vagy tornaoktató-videóról van szó, akkor biztos jó lehet, de most nem kifejezetten erre gondoltam.

A csillárok elhelyezésénél elsődleges szempont, hogy lehetőleg ne fejeljük le minden adandó alkalommal őket, emellett a tér központi részébe érdemes helyezni őket, hiszen a csillár többnyire a mennyezetről világítja be szobánk.

Egy jó csillárral, polccal, vagy házimozi állvánnyal amúgy rendesen meg lehet fejelni a dekorációt is akár, habár nem kifejezetten ez a céljuk, de a belsőépítészeti munkák és a tervezés során, ha erre kellő hangsúlyt fektetünk, a lakás nem csak funkcionális lesz, hanem dekoratív, ennélfogva pedig egy igazán kellemes, lakható élettér is kialakítható. Végül is a kreatív belsőépítészet valahol erre lett kitalálva, ami még inkább hatékony, ha terveztetjük - megtervezzük bútorainkat, hiszen manapság az egyedi bútorkészítés és a színvonalas belsőépítészeti tervezés kettőse együtt szinte csodákra képes!

Néha érdemes szétnézni a használt bútorok piacán is, mert egészen alacsony áron beszerezhető néhány antik komód, tálalószekrény, vagy akár egy posztmodern minimálbútor - én személy szerint rengeteg szép bőr ülőgarnitúrát láttam nemrég egy üzletben, ráadásul tényleg kedvező árban, amit semmiképp sem sajnáltam volna rá. Igaz, előfordul, hogy néhány esetben fel kell őket újítani, de még így is jól járunk, arról nem is beszélve, mennyire jó stílusú lakást tudunk így összehozni - szemben a mindent elárasztó konfekció néha hatásos, ám sokszor túlzottan sablonos lakberendezési termékeivel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése